Dünya Ekonomik Sisteminde Deprem
● Çok Kutuplu Ekonomik Sisteme Geçiş ve Türkiye ● Şahin Yaman - Ekonomist, Türkiye Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Eski Müzakerecisi
Şahin Yaman
Dünya ekonomisi çok kutupluluğa evrilirken gelişmekte olan Ülkeler ve BRICS güç dengelerini değiştiriyor. ABD’nin Bretton Woods sistemine dayalı ekonomik hegemonyası sarsılırken, Vaşington Çin’le başlattığı ticaret savaşlarını Avrupa ve Asya’daki müttefiklerine de yayıyor. Türkiye evrilen yeni dünya ekonomik düzenine hazırlanmalı.
A- BRICS Ülkeleri, Gelişmekte Olan Ülkeler ve Türkiye Batılı Ekonomik Düzene Meydan Okuyor
I. BRICS küresel ekonomide çok kutuplu bir dünya düzenine geçişte Başta Çin ve Rusya olmak üzere Batının Ekonomik ve Jeopolitik Üstünlüğüne Meydan Okuyor: BRICS ülkeleri, dünya ekonomisinin geleneksel olarak Batı merkezli yapısına karşı çıkarak, kendi ekonomik ve jeopolitik ağırlıklarını artırıyor. Bu, küresel güç dengesinde çok kutuplu bir geçişin anahtarı olarak önemli bir rol oynuyor. BRICS, üyeleri arasında ekonomik işbirliğini teşvik ediyor: BRICS ülkeleri arasındaki artan ticaret ve yatırım, bu ülkeler arasında güçlü bir ekonomik işbirliği ağı oluşturuyor. Bu durum, dünya ekonomisinde çeşitliliğin artmasına ve Batı’ya olan bağımlılığın azalmasına katkı sağlıyor. II. Gelişmekte olan ülkeler ve BRICS, daha kapsayıcı bir küresel ekonomik yönetim ve bölüşümü savunuyor: BRICS, Türkiye ve diğer gelişme yolundaki (GYÜ) ekonomiler küresel kurumlarının mevcut yapıların ekonomik gerçeklere daha uygun hale getirilmesini talep ediyor. Bretton Woods kurumlarından, DTÖ, IMF, Dünya Bankası ve çevre sahalarında daha adil ve kapsayıcı bir küresel yönetim ve gelişmekte olan ülkelerin daha adil temsil edildiği bir yapının oluşturulmasını istiyor.
İÇİNDEKİLER
tr-tr
2023-12-08T08:00:00.0000000Z
2023-12-08T08:00:00.0000000Z
https://businessweektr.pressreader.com/article/281805698706287
CINER MEDIA GROUP - C Görsel Yayınlar A.Ş.
