Fin ayazında girişim ve yatırım İsmail Hakkı Polat
● Geçtiğimiz günlerde Helsinki’de gerçekleştirilen Slush2023 etkinliği teknoloji girişimcileri ve yatırımcıları için somut fırsatlarla doluydu. ● İsmail Hakkı Polat
Uluslararası ölçekteki teknoloji buluşmalarında yaşadığım en önemli sorunun odaklanma olduğunu söyleyebilirim. Las Vegas’taki Tüketici Elektroniği Fuarı CES olsun, Barcelona’daki Dünya Mobil Kongresi veya Lizbon’daki Web Zirvesi olsun, tüm bu etkinliklere 10 binlerce insan katılıyor ve bu muazzam kalabalık için de yüzbinlerce metrekarelere yayılan alanlarda yüzlerce hatta kimi zaman binlerce yeni ürün ve hizmet görücüye çıkıyor. Tabii bizler de tüm bu yeniliklerin hiçbirinden eksik kalmamak için çok kısa zamanda öyle çok sayıda ürün ve hizmete ilişkin bilgi edinmek istiyoruz ve ona göre hızlı turlar ve görüşmeler yapıyoruz ki, bu durum bizi etkinlik sırasında somut sonuçlar elde etmekten alıkoyuyor. İşin seminer, konuşma gibi (çoğu zaman online olarak da ulaşabileceğimiz) eğitsel yanlarını bir kenara koyarsak 1-2 görüşme, el sıkışma ve çoğu nezaketen söylenen ¨iletişimde kalalım, görüşelim¨ gibi sözler eve döndüğünüz andan itibaren hızla soluklaşmaya başlıyor ve elde kalan sınırlı sayıda iş potansiyelini somutlaştırmak için ise epey çaba sarf etmek gerekiyor. Belki de bu yüzden, son yıllarda bu tür uluslararası teknoloji ‘zirvelerine’ katılmamayı tercih eder hale geldim. Sınırlı sayıda katıldığım etkinliğe de, ya konuşma yapmak ya da önceden sözleştiğim birileriyle tanışmak/görüşmek için gidiyorum.
Kuşkusuz insanların hem iş hem de sosyal amaçlı tanışma, toplaşma ve karşılıklı bilgi alışverişi ihtiyacı var ancak bu ihtiyaçların artık bu kadar yüksek ölçekli değil de daha farklı formatlarda yeniden ele alınması ve çözümlenmesi gerekiyor.
İşte tam bu düşüncelerle, pek de yüksek beklentilerim olmadan (ve aslında sonbahar dönemini de Finlandiya’da geçirmekte olduğum için) katıldığım Slush 2023 etkinliği bu yeni nesil etkinlik konseptine ilişkin ilham ve umut verdi bana. 2008 yılındaki ilk etkinliğinden itibaren sadece başlangıç ve gelişim aşamasındaki teknoloji girişimlerinin (start-up) oluşturduğu ekosisteme odaklanan Slush, ilerleyen yıllarda bu odağını daha da geliştirerek söz konusu girişimcilerle teknoloji yatırımcılarını buluşturan bir platforma dönüşmüş. Slush’ı diğer teknoloji buluşmalarından ayıran en önemli özelliği ise, kabaca girişimci ve yatırımcı olarak ayrıştırdığı iki topluluğun her katılımcısıyla birlikte etkinlikten aylar önce başlayan etkinlik katılımı konusunda muazzam planlaması. Diyelim ki girişimcisiniz; aylar öncesinden tükeneceğini bildiğiniz için çok önceden almak zorunda olduğunuz katılım biletinizin ulaşmasından itibaren, sizi etkinliğin her iki gününe yayılacak biçimde uygun yatırımcılarla ve yatırımcı etkinlikleriyle eşleştirmeye başlaması. Tabii aynı uygun eşleştirme işlemi yatırımcı bileti alanlara da yapılmakta ve böylece daha etkinlik başlamadan oldukça efektif bir görüşme takvimine göre bir planlama yapmaya ve hedef belirlemeye adeta zorlanıyorsunuz. Daha da güzel olan, eğer o yıl popüler olan ve etkinliğin seçilen temaları dahilinde bir alanda (mesela bu sene Yapay Zeka) bir girişim iseniz, çok daha fazla yatırımcının ilgisini çekebiliyorsunuz. Bu şekilde bir start-up odağına sahip olmanın dışında Slush’ın bence diğer etkinliklerden en ayrıştırıcı yanı da, yatırımcı-girişimci ikililerinin eşleştirmesindeki isabet ve hatta bu uygunluk sayesinde çok sayıda yatırımcı-girişimci görüşmesinin daha etkinlik bitmeden anlaşmayla sonuçlanarak somut bir çıktıyla sonuçlanması. Bu seneki etkinlik sırasında görüştüğüm Türk teknoloji girişimcilerinin birkaçının görüşmelerinin bu şekilde sonuçlandığını görmek beni oldukça gururlandırdı. Bu arada yatırım alamayan gençlerimizin bile bu ilk görüşme deneyiminin kendileri için çok faydalı olduğunu ve önümüzdeki sene çok daha deneyimli gelerek mutlaka başaracakları konusunda motive olduklarını söylemeleri de ilginçti.
Teknoloji girişimciliği konusunda potansiyeli yüksek ama uluslararası deneyimi az bir ülke olarak Slush gibi odaklı etkinliklerden etkin biçimde faydalanmanın kalkınmamız açısından önemi büyük. Bunu fark eden Yapı Kredi Teknoloji, Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi gibi kuruluşlarımızın ekosistemlerindeki teknoloji girişimcilerinin buraya gelmesine destek olmaları ise, çok önemli bir adım. Bu amaca yönelik olarak Slush 2023 etkinliğinde Türk teknoloji girişimcilerinin uluslararası yatırımcılarla buluşabilmesi için bir Slush yan etkinliği düzenleyen Yapı Kredi FRWRD yönetimine de teşekkürlerimi sunuyorum. Yapı Kredi gibi destekçilerin de artmasıyla umarıjm önümüzdeki yıllarda bu yeni nesil etkinlik modelinin yarattığı fırsatlardan en çok fayda sağlayan ülkelerden biri de biz oluruz ve Slush’a teknoloji girişimcisi olarak katılan start-uplarımızın kurucuları da sonraki yıllarda sermaye sahibi yatırımcı olarak katılma imkanı bulurlar.
İÇİNDEKİLER
tr-tr
2023-12-08T08:00:00.0000000Z
2023-12-08T08:00:00.0000000Z
https://businessweektr.pressreader.com/article/282011857136495
CINER MEDIA GROUP - C Görsel Yayınlar A.Ş.
